Säfflebygdens hembygdsförening

Hembygdsgård, fotomuseum, industrimuseum

Hem Om oss Nyheter Kalender Bilder Projekt Kontakt Styrelse Litteratur

Kanalskyltar

Säfflebygdens hembygdsförening och Säffle kommun har tillsammans gjort ett antal skyltar som är placerade på olika ställen längs Säffle kanal. Avsikten är att informera i ord och bild om kanalens historia. Klicka här för att ladda ned en presentationsfolder som togs fram till invigningen 13 juli 2019. För närvarande finns 11 skyltar utplacerade, men flera kommer inom de närmaste månaderna.

På varje skylt finns en QR-kod som länkar till en utökad beskrivning av skyltens motiv med flera bilder, text och kanske filmer. Alla dessa beskrivningar finns på hemsidan www.safflekanal.se tillsammans med en översiktlig beskrivning av kanalens historia.

I dessa tider med begränsade möjligheter att samlas har vi i Säfflebygdens hembygdsförening, liksom de flesta andra föreningar, ställt in våra publika arrangemang tills vidare. Vi får hoppas att vi snart kan börja igen, då kommer jag att höra av mig.

Lennart Stolpe

ordförande i Säfflebygdens hembygdsförening.

NYARE

Kommendörkapten Karl Sjödahls berättelse om sin barndom i Säffle i början av 1900-talet

Klicka här för att ladda ned den förtjusande lilla berättelsen om familjen August Sjödahl, som började bebygga det område som idag är Tuvaområdet i Säffle.

Utgrävningarna på Sund ur ett 50-årsperspektiv

1959 gjordes utgrävningar vid Sund, inför planerad villabebyggelse. Det hela finns skildrat i en bok ”SUND, SÄFFLE, gravfält och boplatsområde från yngre järnåldern invid Byälven på Värmlandsnäs” av Lennart Lundborg, som också var ansvarig för utgrävningarna. Lennart är idag 89 år gammal och var före sin pensionering länsantikvarie i Halland. Härom dagen damp det ned ett trevligt brev från honom till Hembygdsföreningen, där han berättade lite minnen från utgrävningarna och personer som deltog i dem. Han bifogade också en kopia av ett särtryck ur en festskrift till hans ära som utgavs då han fyllde 80 år. Särtrycket handlar om just utgrävningarna på Sund och deras betydelse för arkeologin i Sverige. Klicka här för att läsa denna text.

Stängt för vintern
Nu har vi stängt för vintern. Vi öppnar dock på begäran och ofta är någon där för att scanna bilder eller snickra, reparera eller måla. Ring 0706322710 för att fråga.

God jul och Gott Nytt År

önskar

Säfflebygdens hembygdsförening

Vi berättar om Säffles historia:

År 2010 var det en vit jul

Föredrag om Säffles historia.

När vi inte kan anordna publka föredrag har vi istället börjat spela in föredrag och berättelser som kan avnjutas via youtube. Klicka på nedanstående länk  så börjar föredraget automatiskt.

- ”Far och son Silvén”. Finn Hjelmström berättar om en redardynasti i Säffle, från slutet av 1800-talet till mitten av 1900-talet. Länk: https://youtu.be/gn8QMoOa9Ts